Här var det nybakat..!

Innan över ett halvårs uppehåll, utan spännande och inspirerande nya recept från mig. Ett sorgens halvår. Men det ska de bli ändrig på. Fikamotivationen har återkomit, och det med storm. "Som en smet i solskenets baksida" (?)
Jag tänkte lägga upp en stor och framhävande höst med många , många härliga recept med inriktning på fika. Vad annars?
Jag tänkte dela med mig av egna erfarenheter från min lyckade sommar, plus att ta hjälp av er läsare. Gärna skapa många disskusioner och ge tipps till varandra. Allt för att få den där perfekta kakan till ett inte mindre perfekt tillfälle.

Och villken bättre dag att comebacka än på kanelbullens dag ! 4 oktober. Villken dag. Idag har/och ska det bakas flera hundra stycken bullar här hemma. Även hos er hoppas jag. Religion. Så här. Mina bakande hjältar, kommer mitt absoluta favvorecetp på kanelbullar. Stå över mycket. "Hembakt är godare försoningssex"




Ingredienser
Portioner: 18-24 stycken

1/2 pkt jäst à 50 G
75 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
1/2 dl socker
1 krm salt
ca 6 dl vetemjöl, 360 g

Fyllning
100 g margarin eller smör
1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk malen kanel
Kanelsnurror eller gifflar

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och ljumma till 37°C. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt socker, salt och nästan allt vetemjöl och arbeta till en smidig deg. Strö lite mjöl över degen och täck med en bakduk. Låt jäsa ca 30 minuter.
2. Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
3. Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den, eventuellt med resterande mjöl.
4. Snurror: Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång platta. Bred på fyllning och rulla ihop degen. Skär varje rulle i bitar. Lägg dem på bakplåtspapper eller i pappersformar.
5. Gifflar: Dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till en rund kaka ca 24 cm i diameter. Skär eller sporra ut varje del till 6 eller 8 trekanter. Lägg en klick fyllning på varje trekant. Rulla ihop dem från den breda sidan. Lägg gifflarna på plåt med bakplåtspapper.
6. Låt bullarna jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 250°C.
8. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
9. Grädda dem mitt i ugnen 6 - 8 minuter.
10. Låt dem kallna på galler under bakduk.

Se så. Ut i stugorna och baka.
Väl bekommet. Snart kommer jag tillbaka med mera recept och en underbar höst tvåtusensju! YES

Kommentarer

Anonym sa…
mm BULLAR!

Populära inlägg i den här bloggen

Den verkliga sanningen

Svartvinbärssorbet

Spring, spring, vår!