Baka käre mor
Tillsist var då mors dag passé. Som ni alla antagligen redan tagit fasta på är detta en av årets höjdpunkter när de gäller fika i olika former. Det bjuds på fika både från vänster och höger. Det är inte annat än att man går 5 minuter nere på stan utan att någon klarar av att trycka fast en tårtbit på ett fat i min hand. Tack för denna högtid. Ty det är trots allt vad det är. En fantastisk dag som jag inte annat än kan sammanfatta med den bästa av dagens bak. Äntligen kommer jordgubbarna fram och så praktfullt saftiga dom är. Tack mormor. Den visste vart den satt! Tack även till alla andra mödrar. Jag önskar er lycka till nu när det inte längre är er dag, utan mina kommer åter. Av mina 365 kan jag bjuda er på en. Speciellt när ni bjuder mig på maräng. Mums.
Morsdags marängtårta
Ingredienser
8 äggvitor
2 tsk ättiksprit (12%)
1 tsk vaniljsocker
4 dl socker
GARNERING
100 g mörk choklad
5 dl vispgrädde
2-3 liter bär
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Vispa äggvitor, ättika och vaniljsocker till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget. Vispa igen tills blandningen är hård och blank.
3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rita en ring på ca 30 cm i diameter. Bre ut marängsmeten.
4. Sänk ugnsvärmen till 125°C och sätt in marängen. Grädda den i mitten av ugnen i ca 1 timme. Låt marängen svalna.
5. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron och ringla den över marängen. Vispa grädden och ansa bären. Dekorera tårtan precis innan det är dags att servera den.
Portioner: 10
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Morsdags marängtårta
Ingredienser
8 äggvitor
2 tsk ättiksprit (12%)
1 tsk vaniljsocker
4 dl socker
GARNERING
100 g mörk choklad
5 dl vispgrädde
2-3 liter bär
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Vispa äggvitor, ättika och vaniljsocker till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget. Vispa igen tills blandningen är hård och blank.
3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rita en ring på ca 30 cm i diameter. Bre ut marängsmeten.
4. Sänk ugnsvärmen till 125°C och sätt in marängen. Grädda den i mitten av ugnen i ca 1 timme. Låt marängen svalna.
5. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron och ringla den över marängen. Vispa grädden och ansa bären. Dekorera tårtan precis innan det är dags att servera den.
Portioner: 10
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Kommentarer