Det vore förfärligt, med en dag utan något härligt
Hej alla glada. Hoppas ni trivs med er själva och era decilitermått. Efter en hård vinter med många frusna rabarberstänger njuter jag nu varje dag efter att få dela min fika med er. Som ifrån ingenstans kom solen och så även lusten att baka. Maj har varit en fin månad. Nu är det nya tag mot toppen som gäller. Svårknådade bulldegar och lättrengjorda bunkar i all ära. Idag bakade jag till mig en extra god bulle. En smaskens vaniljbille. Dessa åtnjöts med vänner och bekanta för ca en timma sedan. Alla älskade vad jag hade att bjuda på. Men nu är alla slut. Alla utom en! Fikasugen som man är måste man väl få lov att gömma undan lite för speciella tillfällen? Nu är ett sådan tillfälle. Ska alldeles strax smyga ut i köket, blanda lite saft och ta del av dagens konstverk. Här följer "the mumsbit of the day". Baka bör man annars dör man.
Vaniljbullar (favoritvarianten av sockerbullar)
Ingredienser
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg, ekologiskt
1.2 l vetemjöl special
Vaniljkräm
5 dl mjölk, 3%
1 stång vanilj
1.5 dl strösocker
7 st ekologiska äggulor
1.5 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör
Gör så här
1. Gör vaniljkrämen: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.
4. Gör degen: Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
5. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar och runddriv bitarna till runda bullar. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
7. Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm.
8. Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken.
Antal portioner: 8
Förberedelsetid: 30 min
Tillagningstid: 20 min
Färdigt på: 2 tim 40 min
Tips
När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.
Vaniljbullar (favoritvarianten av sockerbullar)
Ingredienser
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg, ekologiskt
1.2 l vetemjöl special
Vaniljkräm
5 dl mjölk, 3%
1 stång vanilj
1.5 dl strösocker
7 st ekologiska äggulor
1.5 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör
Gör så här
1. Gör vaniljkrämen: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.
4. Gör degen: Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
5. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar och runddriv bitarna till runda bullar. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
7. Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm.
8. Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken.
Antal portioner: 8
Förberedelsetid: 30 min
Tillagningstid: 20 min
Färdigt på: 2 tim 40 min
Tips
När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.
Kommentarer
Kolla gärna in min blogg :)
Kram