Det våras för sommar
I kärt återsende!
Jag är ledsen för min frånvaro, men det har funnits anledningar. Jag tror dom kallas fika.
Härliga sommartider att stött på mig. De har fångats inom mig.
Satt nyss ner och kollade på en jäsande deg med ett av de större leende som den degen någonsin kommer skåda.
Han ska få bli ätbara så småningom. Mums.
Jag förstår vilka tankar som far genom era söta små hjärnor nu. Det är, självklart, därför jag är här igen för att hjälpa.
Midsommar står för dörren och trots hur väl allt är, krävs ändå finfina bakelser. Man kan inte fira utan fika. Eller hur? Precis.
För att celebrera en fantastisk tradition bjuder jag idag på ett maraton uppsättningar med olika frestelser inför helgen.
Ha det för gott och låt det smaka!
Love
Yoghurt och jordgubbar med marängtopp
Ingredienser
6 port
1 liter färska jordgubbar
1 msk strösocker
strimlat skal och pressad saft av 1/2 apelsin
2 äggvitor
1 dl strösocker
6 dl mild yoghurt
Gör så här
Sätt ugnen på grill. Skär jordgubbarna i bitar och blanda med socker, apelsinskal och -saft. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa ner sockret. Häll yoghurten i botten på 6 ugnssäkra glas, typ duralex. Lägg på jordgubbarna och toppa med maräng. Sätt in glasen i övre delen av ugnen 1/2-1 minuter tills marängen får färg. Låt ugnsluckan vara öppen och passa noga. Servera direkt.

Grillad bananasplit
Ingredienser
4 stora bananer
10 maränger
1 dl chokladsås
1/2 l vaniljglass
ca 1 dl färska eller frysta hallon
Gör så här
1. Grilla bananerna med skalet på.
2. Dela dem, lägg dem på ett vackert fat, smula över marängen och häll på chokladsåsen.
3. Klicka över vaniljglass och toppa med hallon.

Kyld chokladkräm med hallon
Ingredienser
4 port
50 g mörk blockchoklad
2 dl Kesella
1 tsk konc apelsinjuice eller 1 tsk rivet apelsinskal
200 g hallon
Gör så här
Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Rör ner knappt halva mängden Kesella i chokladen. Blanda väl. Rör ner resten och smaksätt med apelsinjuice eller -skal. Ställ in krämen i kylen i minst 1/2 timme. Lägg upp kräm och hallon på assietter. Garnera ev med rivet apelsinskal

Amerikanska pannkakor med hallon och lime
Ingredienser
1 ägg
2 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk socker
1/2 tsk salt
1 msk flytande matfett
Till servering
djupfrysta sockrade hallon
rivet limeskal
Gör så här
1. Vispa samman ägg och filmjölk. Blanda i mjöl, bakpulver, socker och salt till en slät smet. Vispa ner matfettet.
2. Hetta upp en liten stekpanna eller plättlagg. Smörj med lite matfett. Klicka ut smeten i pannan. Grädda tjocka pannkakor eller plättar på svag värme.
3. Servera dem med djupfrysta sockrade hallon och rivet limeskal.

Lingonglass med kolasås
Ingredienser
4 port
4 äggulor
1 dl florsocker
1 1/2 dl rårörda lingon
ev 1 msk gin
4 dl vispgrädde
Kolasås:
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
Gör så här
Vispa ihop äggulor, florsocker, lingon och gin. Vispa grädden och blanda med lingonsmeten. Häll smeten i en rund form. Frys glassen i 4-5 tim. Vispa ihop grädde, mjölk, socker och sirap i en kastrull. Låt såsen koka kraftigt utan lock tills den tjocknar, 10-15 min. Doppa formen hastigt i varmt vatten och stjälp upp glassen på ett fat. Låt stå i kylen ca 30 min. Ringla över lite kolasås och servera resten till. Garnera gärna med hela lingon.

Trevlig sommar!
Jag är ledsen för min frånvaro, men det har funnits anledningar. Jag tror dom kallas fika.
Härliga sommartider att stött på mig. De har fångats inom mig.
Satt nyss ner och kollade på en jäsande deg med ett av de större leende som den degen någonsin kommer skåda.
Han ska få bli ätbara så småningom. Mums.
Jag förstår vilka tankar som far genom era söta små hjärnor nu. Det är, självklart, därför jag är här igen för att hjälpa.
Midsommar står för dörren och trots hur väl allt är, krävs ändå finfina bakelser. Man kan inte fira utan fika. Eller hur? Precis.
För att celebrera en fantastisk tradition bjuder jag idag på ett maraton uppsättningar med olika frestelser inför helgen.
Ha det för gott och låt det smaka!
Love
Yoghurt och jordgubbar med marängtopp
Ingredienser
6 port
1 liter färska jordgubbar
1 msk strösocker
strimlat skal och pressad saft av 1/2 apelsin
2 äggvitor
1 dl strösocker
6 dl mild yoghurt
Gör så här
Sätt ugnen på grill. Skär jordgubbarna i bitar och blanda med socker, apelsinskal och -saft. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa ner sockret. Häll yoghurten i botten på 6 ugnssäkra glas, typ duralex. Lägg på jordgubbarna och toppa med maräng. Sätt in glasen i övre delen av ugnen 1/2-1 minuter tills marängen får färg. Låt ugnsluckan vara öppen och passa noga. Servera direkt.

Grillad bananasplit
Ingredienser
4 stora bananer
10 maränger
1 dl chokladsås
1/2 l vaniljglass
ca 1 dl färska eller frysta hallon
Gör så här
1. Grilla bananerna med skalet på.
2. Dela dem, lägg dem på ett vackert fat, smula över marängen och häll på chokladsåsen.
3. Klicka över vaniljglass och toppa med hallon.

Kyld chokladkräm med hallon
Ingredienser
4 port
50 g mörk blockchoklad
2 dl Kesella
1 tsk konc apelsinjuice eller 1 tsk rivet apelsinskal
200 g hallon
Gör så här
Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Rör ner knappt halva mängden Kesella i chokladen. Blanda väl. Rör ner resten och smaksätt med apelsinjuice eller -skal. Ställ in krämen i kylen i minst 1/2 timme. Lägg upp kräm och hallon på assietter. Garnera ev med rivet apelsinskal

Amerikanska pannkakor med hallon och lime
Ingredienser
1 ägg
2 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk socker
1/2 tsk salt
1 msk flytande matfett
Till servering
djupfrysta sockrade hallon
rivet limeskal
Gör så här
1. Vispa samman ägg och filmjölk. Blanda i mjöl, bakpulver, socker och salt till en slät smet. Vispa ner matfettet.
2. Hetta upp en liten stekpanna eller plättlagg. Smörj med lite matfett. Klicka ut smeten i pannan. Grädda tjocka pannkakor eller plättar på svag värme.
3. Servera dem med djupfrysta sockrade hallon och rivet limeskal.

Lingonglass med kolasås
Ingredienser
4 port
4 äggulor
1 dl florsocker
1 1/2 dl rårörda lingon
ev 1 msk gin
4 dl vispgrädde
Kolasås:
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
Gör så här
Vispa ihop äggulor, florsocker, lingon och gin. Vispa grädden och blanda med lingonsmeten. Häll smeten i en rund form. Frys glassen i 4-5 tim. Vispa ihop grädde, mjölk, socker och sirap i en kastrull. Låt såsen koka kraftigt utan lock tills den tjocknar, 10-15 min. Doppa formen hastigt i varmt vatten och stjälp upp glassen på ett fat. Låt stå i kylen ca 30 min. Ringla över lite kolasås och servera resten till. Garnera gärna med hela lingon.

Trevlig sommar!
Kommentarer