..så här i juletid
Det är november, snart december, alltså väldigt nära till jul! Säg mig, du som vet, vad är jul utan kakor, godis, knäck, glögg och kalleankafikat klockan 3 på den stora dagen? Allt som behövs för den perfekta julen hittar ni här. Det innebär så klart allt förutom snön. Den är viktig, men dessvärre inget jag bestämmer över. Det är illa. Däremot kan jag säga er att sannolikheten för en vit jul ökar drastiskt om bakar lite. Så vad krävs för den perfekta fikajulen undrar ni. Det ska ni nu får smakprov i "Julfikans sanning, del 1". Vi börjar här och nu. En lång resa framöver ska jag guide er till en underbart smakrik jul tjugohundraåtta.
Idag börjar vi med lite standardsaker för att sedan successivt arbeta oss fram i godisdjungeln i juletid.
Knäck
Klassikt julgodis med mandel eller nötter. 100st.
Ingredienser
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel eller hasselnötter
Gör så här:
Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull (så att det inte bränner fast).
Låt Koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur vid kastrull du har. Ju vidare kastrull desto snabbare går det.
För att se när knäcken är klar gör man "kulprovet". Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.
När kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.
Fördela smeten i små knäckformar. Låt stelna.
Förvara i burk med smörpapper mellan lagren.
Tid: 1 ½ timme

Kola
Mycket god kola gör du med det här receptet. Tänk på att följa receptet noga för att lyckas! 50st.
Ingredienser
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ msk vaniljsocker
Gör så här:
Förberedelser och instruktioner:
Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+).
Använd en träsked med flat "spets" att röra om med.
Tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller olja. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien.
Så här gör du kolan:
Blanda grädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter, helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.
När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.
Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125 grader är den klar och perfekt konsistens tycker jag. Vid 140 grader är kolan hård men lite seg i mitten.
Har du ingen kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.
Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.
OBS! Gör bara en sats åt gången
Tid: 1 ½ timme

Marsipannougathjärtan
ca 30st.
Ingredienser
200 g mandel
200 g Dansukker Florsocker
200 g mjuk nougat
Ljus/mörk choklad
Kakpynt
Gör så här
Skålla, skala och mal mandeln. Arbeta samman mandel och Florsocker.
Kavla ut marsipanen mellan plastfilm eller papper till en 3-4 mm tjock platta. Gör detsamma med nougaten och lägg den ovanpå ena halvan av marsipanen. Täck med andra halvan och tryck till.
Tag ut små hjärtan med hjälp av form eller skär ut efter mall. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och doppa varje hjärta. Garnera med kakpynt.

Julens Godbitar
ca 30st.
Ingredienser
1/2 dl vispgrädde
100 g choklad i bitar
1 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 msk Dansukker Råsocker Flor
50 g rumsvarmt osaltat smör
Smaksättningar
1 msk russin och 1 msk rom
eller
1/2 dl krossade mandelbiskvier och event 1 msk mandel- eller kaffelikör
eller
rivet skal från en apelsin och 1 msk Cointreau
eller
1 msk finhackad syltad ingefära och 1/2 tsk finhackad röd chilifrukt
eller
1 dl kokosflingor och 2 msk kanderad frukt
Gör så här
Koka upp grädden och chokladen i en kastrull på spisen. Ta bort från värmen och rör tills all choklad har smält. Tillsätt vanilj- och florsocker samt valfri smaksättning. Ställ i kylskåp i cirka 2 timmar. Rör därefter i smöret. Forma kulor som doppas i florsocker eller kakao, eller doppas i smält choklad och eventuellt därefter rullas i kokosflingor eller hackad mandel/nötter.
Idag börjar vi med lite standardsaker för att sedan successivt arbeta oss fram i godisdjungeln i juletid.
Knäck
Klassikt julgodis med mandel eller nötter. 100st.
Ingredienser
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel eller hasselnötter
Gör så här:
Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull (så att det inte bränner fast).
Låt Koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur vid kastrull du har. Ju vidare kastrull desto snabbare går det.
För att se när knäcken är klar gör man "kulprovet". Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.
När kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.
Fördela smeten i små knäckformar. Låt stelna.
Förvara i burk med smörpapper mellan lagren.
Tid: 1 ½ timme

Kola
Mycket god kola gör du med det här receptet. Tänk på att följa receptet noga för att lyckas! 50st.
Ingredienser
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
1 ½ msk vaniljsocker
Gör så här:
Förberedelser och instruktioner:
Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+).
Använd en träsked med flat "spets" att röra om med.
Tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller olja. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien.
Så här gör du kolan:
Blanda grädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter, helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.
När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.
Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125 grader är den klar och perfekt konsistens tycker jag. Vid 140 grader är kolan hård men lite seg i mitten.
Har du ingen kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.
Häll smeten i folieformen och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.
OBS! Gör bara en sats åt gången
Tid: 1 ½ timme

Marsipannougathjärtan
ca 30st.
Ingredienser
200 g mandel
200 g Dansukker Florsocker
200 g mjuk nougat
Ljus/mörk choklad
Kakpynt
Gör så här
Skålla, skala och mal mandeln. Arbeta samman mandel och Florsocker.
Kavla ut marsipanen mellan plastfilm eller papper till en 3-4 mm tjock platta. Gör detsamma med nougaten och lägg den ovanpå ena halvan av marsipanen. Täck med andra halvan och tryck till.
Tag ut små hjärtan med hjälp av form eller skär ut efter mall. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och doppa varje hjärta. Garnera med kakpynt.

Julens Godbitar
ca 30st.
Ingredienser
1/2 dl vispgrädde
100 g choklad i bitar
1 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
1 msk Dansukker Råsocker Flor
50 g rumsvarmt osaltat smör
Smaksättningar
1 msk russin och 1 msk rom
eller
1/2 dl krossade mandelbiskvier och event 1 msk mandel- eller kaffelikör
eller
rivet skal från en apelsin och 1 msk Cointreau
eller
1 msk finhackad syltad ingefära och 1/2 tsk finhackad röd chilifrukt
eller
1 dl kokosflingor och 2 msk kanderad frukt
Gör så här
Koka upp grädden och chokladen i en kastrull på spisen. Ta bort från värmen och rör tills all choklad har smält. Tillsätt vanilj- och florsocker samt valfri smaksättning. Ställ i kylskåp i cirka 2 timmar. Rör därefter i smöret. Forma kulor som doppas i florsocker eller kakao, eller doppas i smält choklad och eventuellt därefter rullas i kokosflingor eller hackad mandel/nötter.
Kommentarer