Vår egna feta dag
Förmodligen, läs: förhoppnigsvis har de flesta härute i landet redan samlat magarna fulla med gottiga små, varvat med stora, mumsig semlor. Ty denna tisdag återkommer ständigt och jag menar va fan, kan väl ta en till. Det går väl an, men se sådär är inget levnadsätt. Är det Tisdag med stort T så är det väl de och då får man allt spetsa tillvaron lite. Många bäckar små, semlan är lika god ändå. Jovars, här har ni Årets semla 2009. Ett extra lyft. Liksom Blossa skapas från och med i år, årgångssemlan. Vi kan väl säga att det börjar med Semla '08 - den klassiska. En enkel traditionell kardemummabulle med grädde och mandelmassa. För vad egentligen, vad var 2008 för år? Ingenting. Ett brutaltskitår om man tänker efter (och det gör jag oftast). Blickarna framåt, vi släger oss in, om inte i glada 80-talet, så jävlar in i en vacker trend. "Vi går mot bättre tider, tro mig, tro mig, för det har tiderna själva bestämt" som en gammal väl skrålade en gång. Mot solen, bort från månen (han är ingen ost). Mina bakvärk och trälar. SEMLAN '09! Happy Tuesday!
Minisemla med choklad
För 16 personer, som gärna avnjuter denna njutning i tillevnad av en varm vacker kaffedryck. Observera att det skall vara ganska små bullar och ska mer upplevas som en semleshot, så ta gärna två. En semla är även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg. Må den flöda.
Ingredienser
25 g jäst
50 g smör
1 ½ dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
5 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning:
1 ½ dl vispgrädde
4 msk chokladsås
200 g mörk blockchoklad
Gör så här
Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
Smula jäst i en bunke och häll spadet över.
Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet.
Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek (ca 30 min).
Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i små portionsbitar. Forma bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna.
Grädda i ugnen 5-10 minuter. Ta ut och låt bullarna kallna.
Fyllning:
Skär (helst kall) blockchoklad tunt med en vass kniv. Skär ut ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och fyll på med lite chokladspån.
Vispa grädde och smaksätt med chokladsås.
Lägg på grädde och strö över skuren choklad.
Minisemla med choklad
För 16 personer, som gärna avnjuter denna njutning i tillevnad av en varm vacker kaffedryck. Observera att det skall vara ganska små bullar och ska mer upplevas som en semleshot, så ta gärna två. En semla är även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg. Må den flöda.
Ingredienser
25 g jäst
50 g smör
1 ½ dl mjölk
½ dl strösocker
1 krm salt
5 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning:
1 ½ dl vispgrädde
4 msk chokladsås
200 g mörk blockchoklad
Gör så här
Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
Smula jäst i en bunke och häll spadet över.
Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet.
Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek (ca 30 min).
Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i små portionsbitar. Forma bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°C.
Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna.
Grädda i ugnen 5-10 minuter. Ta ut och låt bullarna kallna.
Fyllning:
Skär (helst kall) blockchoklad tunt med en vass kniv. Skär ut ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och fyll på med lite chokladspån.
Vispa grädde och smaksätt med chokladsås.
Lägg på grädde och strö över skuren choklad.
Kommentarer
Längtar nu efter att få kavla upp ärmarna, hälla i sockret i bunken och göra en ny fantastisk kaka från din underbara fikasite!
Har nu testat alla dina kakor så lite nytt skadar inte! :D
TACK!