Spring, spring, vår!
Den ena dagen efter den andra. Upptåg eller jippo, kalla det vad ni vill, men idag är en dag bland dem andra - utöver dem andra. Tapeterna är fulla av förspilld och övervispad gårdagssmet, men till trots satsas många själar just idag. Våffeldagen, Vårfrudagen, Jungfru Marie bebådelsedag ja kalla den vad ni vill. Jag hörde, tror sig vara av en fågel, att anledningen till att man äter våfflor just på dennes bebådelsedag tros vara ett av de många klassiska hörfel. "I dag är det Vårfrudagen, måste firas!", hördes "I dag är det Våffeldagen.." Säg osannolikt, osannolikt. Självklart var Våfflorna först och det kommer dem alltid att vara. Så höjen ederna vispskålar, slå ihop en smet, fram med tillbehör och ta en tugga av den första våren. Att våfflan kommer först med våren har att göra med att våren kommer först med våfflan. Fras, fras, frasvåffla. Ta för er av en njutning - må bra!
Årets våffelmix!
Med jäst och kall mjölk
Våfflor som håller sig frasiga även om man varmhåller dem!
För den avancerade och lekglade!
Ingredienser
25 gram jäst
5 dl kall mjölk
4,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 dl smält margarin eller smör
Gör så här
Lös jästen i hälften av mjölken. Tillsätt mjölet och rör eller vispa slätt. Rör i resten av mjöken tillsammans med det smälta smöret. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt svälla i cirka två timmar. Grädda och njut nygräddade.
Med bakpulver
Ett bra och enkelt recept på riktigt typiska, svenska våfflor. Frasiga och goda, varje gång!
Ingredienser
125 g smör eller margarin
2 dl gräddmjölk (helst gammaldags ekologisk mjölk)
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten
Gör så här
Smält matfettet och låt det svalna. Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i det smälta smöret och vattnet. Hetta upp våffeljärnet. Grädda.

Gammelfarmors Äggvåfflor
För den klassiske!
Ingredienser
4 ägg
5 dl grädde eller mjölk
4-5 msk smör
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här
Blanda vetemjölet och bakpulver i en bunke. Knäck äggen och dela vitor från gulor. Vispa vitorna till hårt skum med elvisp. Smält smöret och vispa samman smör, mjölk eller grädde, och mjölblandningen. Rör slutligen försiktigt ner de vispade vitorna. Låt smeten stå en stund innan gräddning, gärna över natten. Grädda och servera frasigt nygräddade.
Kommentarer