Äppelkaka med punchgrädde
I hopp om att ni överlevt kanelbullens dag, julen, semlorna samt våffeldagen blir tjugohundratio års första uppgift att baka en varm klassisk äppelpaj. Denna gång gäller det att alkoholisera grädden (gärna pajsmeten också, inget måste). Vet ni med er att alla är i sällskapet är mer eller mindre vuxna kan ni absolut överdriva punschdoseringen.
Söker ni spänning så byt ut punschen och prova med eget spritval.
Äppelkaka med punschgrädde
Antal portioner: 4
Söker ni spänning så byt ut punschen och prova med eget spritval.
Äppelkaka med punschgrädde
Antal portioner: 4
Ingredienser
6 st äpplen (gravenstein)
100 gr smör, rumstemp
1,25 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
kanel
½ dl råsocker (strö)
Ca 1 dl grovt hackad mandel
hemgjord hjortronlikör 4 cl (om man har)
3 dl vispad grädde
punsch 2-4 cl
Gör så här
1. Börja med att smöra en pajform och att hacka mandeln.
2. Lägg ner smör, mjöl, socker och bakpulver i en skål. Rör samman till en smet och blanda i mandeln.
3. Skala och kärna ur äpplena, skiva tunt och lägg i formen, häll sedan över likören.
4. Bred försiktigt ut smeten i ett tunt lager över frukten. Pudra sedan över lite kanel och sist lite råsocker.
5. Grädda på 175 grader i mitten av ugnen tills pajen har ett knäckigt skal.
6. Ta ut och låt svalna något, den smakar bäst när den är mellan ljummen och varm.
7. Vispa grädden ganska hårt utan att den blir grynig, smaksätt sedan med lite punsch i taget(den blir då lite lösare). Just punschen är ganska lätt att överdosera och då kan grädden få en spritsmak som inte riktigt harmoniserar med äppelkakan.
6 st äpplen (gravenstein)
100 gr smör, rumstemp
1,25 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
kanel
½ dl råsocker (strö)
Ca 1 dl grovt hackad mandel
hemgjord hjortronlikör 4 cl (om man har)
3 dl vispad grädde
punsch 2-4 cl
Gör så här
1. Börja med att smöra en pajform och att hacka mandeln.
2. Lägg ner smör, mjöl, socker och bakpulver i en skål. Rör samman till en smet och blanda i mandeln.
3. Skala och kärna ur äpplena, skiva tunt och lägg i formen, häll sedan över likören.
4. Bred försiktigt ut smeten i ett tunt lager över frukten. Pudra sedan över lite kanel och sist lite råsocker.
5. Grädda på 175 grader i mitten av ugnen tills pajen har ett knäckigt skal.
6. Ta ut och låt svalna något, den smakar bäst när den är mellan ljummen och varm.
7. Vispa grädden ganska hårt utan att den blir grynig, smaksätt sedan med lite punsch i taget(den blir då lite lösare). Just punschen är ganska lätt att överdosera och då kan grädden få en spritsmak som inte riktigt harmoniserar med äppelkakan.

Kommentarer