Blåbärspaj med mandeltopping

Äntligen lite värme! Baka en paj och sätt dig på altanen och stek lite, det behöver vi alla. Tips: Blåbärspaj med mandeltopping. Lättbakat och gör alltid succé.

Blåbärspaj med mandeltopping
6-8 port

Ingredienser
3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 g smör
1 msk vatten
1/2 dl flagad mandel

Fyllning
1/2 liter färska eller frysta blåbär
1/2 dl strösocker
1/2 - 1 msk potatismjöl

Till servering
2 dl vispgrädde
2 äggulor
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa för hand eller i matberedare. Ta undan 1/4, ca 1 1/2 dl, och spar det till topping. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt den stå i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min.

Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl. Obs den större mängden potatismjöl till frysta bär. Lägg dem i pajskalet och strö över smuldegen blandad med mandel. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt den svalna.

Vispa grädden. Vispa ner äggula, strösocker och vaniljsocker. Servera såsen till pajen.

Tips!
Smaksätt blåbären med rivet skal av 1/2 citron eller 1 msk riven ingefära.


Kommentarer

Herr Kladdkaka sa…
Underbara recept fikaisalifestyle!!

Populära inlägg i den här bloggen

Den verkliga sanningen

Svartvinbärssorbet

Spring, spring, vår!