Vad är det för dag idag

Pass på. Res er upp. Idag är det dags att baka bullar! Kanelbullensdag är inte varje dag, så ta vara på er tid och smet. Baka, baka, baka! Här, ett nytt favoritrecept. Dagen går ut på att magen ska jäsa. Allt gott.

Kanelbullar

Ingredienser
15 1/2 dl (900 g) vetemjöl
1 dl strösocker eller vit sirap
1 tsk salt
1-2 tsk stött eller mald kardemumma
150 g rumstempererat smör
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
5 dl mjölk
Fyllning:
100 g rumstempererat smör
3/4 dl strösocker
2 msk mald kanel
Pensling:
ägg
Garnering:
pärlsocker

Gör så här

Häll det mesta av mjölet samt strösocker, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i smör och smula jästen över.
Värm mjölken till fingervarm, 37°. Häll över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter
Låt degen jäsa under lock i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en torr och glansig yta.
Kör några varv i maskinen. Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den.
Dela degen i två bitar, som får vila någon minut innan du kavlar ut dem. Under tiden blandar du samman fyllningen och rör till en smidig smet.
Kavla ut varje degbit till en avlång kaka, ca 25 x 50 cm.
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt.
Skär varje rulle i 24 bitar, dvs ca 2 cm breda.
Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar på en plåt. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°.
Tryck försiktigt på bullen. Om degen snabbt höjer sig, är den färdigjäst. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen 5-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Bild vill visas så småningom.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Den verkliga sanningen

Svartvinbärssorbet

Spring, spring, vår!